tisdag 14 april 2009

Kronärtskockan - en supergrönsak!

Kronärtskockan (Cynara scolymus L.) är en tistelart som är relativt vanlig i Medelhavskosten och en rik källa av bioaktiva fenolföreningar, inulin, fibrer och mineraler. Dessutom har bladextrakt från kronärtskockan länge använts inom folkmedicinen, särskilt mot leverproblem. I olika farmakologiska tester så har bladextrakt från kronärtskocka visat leverskyddande, anticarcinogena, antioxidativa, antibakteriella samt anti-HIV egenskaper, och dessutom förmåga att hämma kolesterolbiosyntesen och LDL-oxidation. Dessa effekter kan hänföras till flera aktiv föreningar, som tillsammans skapar dessa effekter.

I Sverige äter vi inte särskilt mycket kronärtskocka, och om vi gör det så äter vi oftast dem som bottnar. Det är dock en väldigt nyttig grönsak, som dessutom är god! Bladen äter vi inte, men vi kommer antagligen att se dem som en råvara för framställning av livsmedelstillsatser och nutraceuticals - så räkna med att den dyker upp i hälsokosthandel så småningom. Tills dess kan du prova detta recept!

Näringsvärden per 100 gram:
Energi 41 kcal/171 kJ
Protein 2,7 g
Fett 0,2 g
Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,9 g
Kostfiber 5,0 g
Kalium 340 mg
ß–karoten 108 µg
C–vitamin 11 mg

Referens:
Journal of Functional FoodsVolume 1, Issue 2, April 2009, Pages 131-144
Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients
Vincenzo Lattanzio , Paul A. Kroon, Vito Linsalata and Angela Cardinali

torsdag 2 april 2009

Livsmedelsverket...

...redovisar på sin hemsida de studier som ligger till grund för deras råd om minskat intag av mättat fett: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=22414&epslanguage=SV

De skriver såhär på sin hemsidan: "En hörnsten i Livsmedelsverkets arbete är den vetenskapliga grunden. Livsmedelsverkets kostråd grundar sig dels på de nordiska näringsrekommendationerna (NNR), dels på undersökningar om svenska folkets matvanor. En särskilt debatterad fråga är vilket vetenskapligt stöd som finns för Livsmedelsverkets råd om att minska på det mättade fettet. I utformandet av näringsrekommendationer och kostråd är det viktigt att ta del av hela det vetenskapliga underlaget och inte ensidigt välja ut studier som stöder en viss linje. I den första av två listor nedan finns studier som visar att livsmedel med mycket mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer. Den andra listan innehåller studier som inte visar på negativa effekter av mättat fett. Det är den sammanvägda bedömningen av dessa studier som resulterat i Livsmedelsverkets råd om att minska på det mättade fettet."

72 studier ligger till grund för Livsmedelsverket rekommendationer, och 8 visar inte på någon negativ effekt av intag av mättat fett.