onsdag 28 oktober 2009

Äkta vara

För ett par veckor sedan införde City Gross i samarbete med föreningen Äkta Vara en ny livsmedelsmärkning; Äkta Vara-märkningen. City Gross har till en början märkt 166 matvaror som märkts - och dessa varor har granskats av föreningen Äkta Vara. Kriterierna för att få märkningen är:
•Inga tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin i produkter där det traditionellt används)
•Inga aromämnen
•Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet
•Inga tillsatta vitaminer eller andra näringsämnen
•Ingen vilseledande marknadsföring

Nu har Livsmedelsverket reagerat på detta, och tycker det är en "lovvärd ambition" men att "märkning av livsmedel är omgärdat av lagstiftning, och märkningen lever inte upp till denna".

Läs mer på Äkta Vara!

måndag 19 oktober 2009

Efter GI kommer...

...kanske LI? En forskare i Lund, Lena Ohlsson studerar kostfetter och dess inverkan på vår hälsa, och arbetar dessutom med att ta fram ett "fettindex" som skall göra det lättare att välja livsmedel med rätt fettsammansättning.

Nu i helgen...

...så är det Brödfestival på Historiska muséet. För den som gillar bröd, dess historia, surdeg eller bara att äta det!

tisdag 6 oktober 2009

Filmrekommendation

Nästa fredag har Bananas!* premiär i Sverige. Se den!!!

Filmaren Fredrik Gerttens dokumentär Bananas*! – On trial for malice följer advokaten Juan Dominguez och tolv nicaraguanska plantagearbetare när de stämmer bananjätten Dole. Dole har använt det otillåtna bekämpningsmedlet Nemagon utan att skydda eller informera arbetarna. De anklagas för att ha känt till de toxiska effekterna, som bl.a. kan ge infertilitet och leverskador. Nemagons substans DBCP förbjöds i USA 1979, men användes av Dole i flera år efter det. För första gången kommer arbetare från tredje världen för att vittna i en amerikansk domstol. Filmaren Fredrik Gertten är där och filmar på ett enkelt och värdigt sätt de iblandade. Filmen har fått en stor uppmärksamhet i pressen, då Dole i månader försökte hindra Bananas!* från att visas under filmfestivalen i Los Angeles. Dole själva kommenterar filmen som tendensiös och ett försök till att smutskasta företaget.



fredag 2 oktober 2009

Fel om ekologiskt jordbruk

Under våren och sommaren debatterades flitigt det ekologiska jordbruket, och i debatten sas att konventionellt jordbruk INTE släppte ut mer kväve och fosfor än ekologiskt jordbruk. Nu visar en ny studie, också den från SLU, att detta inte stämmer.

torsdag 1 oktober 2009

Kommer ni ihåg tävlingen...

...som Expressen utlyste, där tre personer fick följa antingen ISO-dieten, LCHF eller GI? Nu är vinnaren klar, läs mer här eller här!