onsdag 9 juni 2010

Ny hemsida...

...och ny blogg: http://www.sveanutrition.se/
Välkomna in - och ändra gärna om ni har någon annan länk!

tisdag 1 juni 2010

Minska cancerrisken!

Från professorn där jag gjorde mina exjobb!

Enkla metoder kan halvera risken för cancer

Med relativt enkla metoder kan antalet cancerfall halveras - visar en stor svensk studie.
– Med inte så komplicerade, rentav enkla medel, kan man få jättestora effekter. Vi pratar om halvering av antalet cancerfall, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska Institutet, till Ekot.
Forskarna har följt totalt 25 000 svenska kvinnor under en tidsperiod av 11 år och de har sett tydliga samband mellan fem faktorer och risken att utveckla cancer. Dessa fem faktorer är kost, rökning, alkohol, kroppsvikt och fysisk aktivitet. Forskarna menar dock att man inte behöver vara någon extrem renlevnadsmänniska för att kraftigt minska risken att drabbas, men rökning bör man låta bli. Men när det gäller kost, räcker det att man har någorlunda bra kost, och vad gäller alkohol så är det okej att ta ett glas då, men i måttliga mängder.
Alicja Wolk berättar till Ekot att ett par kilos övervikt inte heller gör någon stor skillnad. Det viktiga är att man inte är fet, det vill säga har ett BMI, Body Mass Index, över 30. Enligt studien är däremot fysisk aktivitet desto viktigare. För att uppnå den halverade risken krävs det en timmes motion om dagen. Men det viktigaste budskapet med studien är att man inte behöver leva på något extremt sätt för att uppnå stor effekt och kraftigt minska risken att få cancer, menar Alicja Wolk. – Det är intressant att man inte behöver vara någon sorts asket för att minska risken för cancer, säger hon till Ekot.

fredag 21 maj 2010

Barnfetma - mer fördomar hos rika

Innan jag började jobba inom det privata näringslivet så jobbade jag ett år som forskningsassistent på Karolinska Institutet, med ett projekt om stigmatisering av feta barn och ett annat projekt om prevention av fetma hos barn. Nu har Lena Karlsson skrivit en avhandling på samma material!

Resultaten av avhandlingen är att fetma är ett stigmatiserande attribut i det svenska samhället. Den sociala kontexten och identiteten har betydelse för stigmatiseringen, där barn från en hög socioekonomisk bakgrund har mer fördomar än barn från låg socioekonomisk bakgrund. Om föräldrarna har en stark tro på personligt ansvar så har barnen också mer fördomar.

Disputationen sker klockan 09.00 den 28 maj 2010 i aulan på Norrbacka, KI. Gå och lyssna, vettja!

tisdag 11 maj 2010

Riksmaten

Nu är det dags igen, Livsmedelsverket sätter igång sin rikstäckande kartläggning av den svenska befolkningens matvanor. Totalt ska 5 000 personer registrera allt de äter och dricker i fyra dagar, och 1000 personer ska lämna blodprov och urinprov.

Resultaten skall sedan användas för att bedöma hälsorisker från olika ämnen (som t.ex. bekämpningsmedelsrester, miljöföroreningar och mögelgifter), för framtida kostråd och för berikning av livsmedel. Provtagningen gör man för att dessutom kontrolera D-vitaminstatus, eftersom D-vitamin även bildas i huden.


torsdag 6 maj 2010

Just det...


...jag var ju med i Metro i måndags!

tisdag 4 maj 2010

Hur svårt kan det vara?

...att göra en vettig färdigrätt?

För två veckor sedan, lite drygt, var jag med som instruktör på Blogger Boot Camp. Efter sista föreläsningen så kom Ola Lauritzson (den så kallade GI-experten) dit och delade ut sin nya färdigrätt, som han gjort tillsammans med Dafgårds. Gjord enligt "skafferimetoden" - vilket ju låter fint. Fast jag vet inte, jag, jag lagar rätt sällan mat med tillsatt stärkelse och rismjöl (tror jag det var, jag har slängt förpackningen).

Iallafall. I förpackningen finns tre små kycklingbitar, lite dinkel, gröna bönor och ganska mycket sås (med geléig karaktär). Det ser okej ut, och smakar för den delen också rätt okej, MEN, och här är min främsta synpunkt. Portionen innehåller 333 kcal. Hallå? 333 kcal? Lunchen bör innehålla runt 25-30% av dagsbehovet energi, vilket för mig, med stillasittande jobb och aktiv fritid innebär 625-750 kcal. Men Ola och familjen Dafgård kanske tycker att jag ska äta två färdigrätter till lunch? Det blir ju lite konstigt, eftersom Familjen Dafgård marknadsför rätterna som"
ett snabbt och prisvärt komplement till onyttiga luncher och middagar".

fredag 9 april 2010

Multivitaminer kan öka bröstcancerrisk

Jag gjorde båda mina D-uppsatser/exjobb på enheten för nutritionsepidemiologi på IMM, Karolinska Institutet, och det ena handlade just om vitaminintag i SMC, det vill säga den svenska mammografikohorten. I dagarna publiceras en ny studie från denna kohort, där man har visat att kvinnor som äter multivitamintabletter oftare drabbas av bröstcancer. Risken för bröstcancer var 19% högre för de kvinnor som åt multivitamintabletter varje dag. Min gamla kursare, Susanna Larsson (tillika en av de mest produktiva forskare inom nutritionsepidemiologi världen har skådat) uttalar sig om detta och säger till Upsala (jo, den heter så) Nya Tidning att:

– Även om vi ännu inte vet om det rör sig om ett orsakssamband är våra resultat en larmsignal som måste tas på allvar och utredas vidare. Det finns studier som visar att kvinnor som tar multivitaminer får tätare bröst än andra kvinnor. Och just tätare bröst är en känd riskfaktor för bröstcancer.

Ställ detta i relation till Lifes kampanj som jag skrev om häromdagen!


onsdag 31 mars 2010

Stenåldersskandinaver kunde inte dricka mjölk

I ett annat pressmeddelande från Uppsala universitet så visar en ny studie (som gjorts vid UU och SU, publicerad i BMC Evolutionary Biology) att de jägare-samlare som bodde längs södra Skandinaviens kuster för 4000 år sedan var laktosintoleranta. Studien stödjer tidigare resultat av samma forskare, som visat att dagens skandinaver inte härstammar från dessa stenåldersmänniskor utan från en grupp som invandrade senare.

- Den här gruppen jägare-samlare skiljer sig markant från moderna svenskar i den DNA-sekvens som vi brukar förknippa med förmågan att spjälka laktos i vuxen ålder, berättar Anna Linderholm, tidigare verksam vid Arkeologiska Forskningslaboratoriet, Stockholms universitet, numera vid University College Cork i Irland.

Enligt forskarna finns det två möjliga orsaker till skillnaden i DNA.

- Antingen beror den på kraftig selektion, dvs att stenåldersjägarnas gener har gått förlorade för att det är mycket fördelaktigt att kunna dricka mjölk, eller så är det helt enkelt inte den här gruppen stenåldersmänniskor som vi härstammar ifrån, säger Anna Linderholm.

Förmågan att kunna konsumera oprocessad mjölk i vuxen ålder tros ha haft stor betydelse i människans förhistoria.

- Den hänger intimt samman med övergången från jägare-samlare till jordbrukare, säger Anders Götherström vid avdelningen för evolutionsbiologi, Uppsala universitet.

Han leder EU-projektet LeCHE (Lactase persistence and the early Cultural History of Europe), där man studerar mjölkens betydelse i vår förhistoria.

-I just det här fallet är vi dock benägna att tro att det vi ser är spåren av vad vi kallar genflöde, alltså att en annan grupp människor flyttar in i området vid ett senare tillfälle och det är dem vi liknar genetiskt. Detta är i linje med vad vi sett i tidigare studier, säger han.

Forskargruppen arbetar nu vidare för att undersöka hur de tidigaste jordbrukarna i Skandinavien såg ut genetiskt, och om de kan bära svaret på frågorna kring våra förfäder.

För mer information, kontakta Anders Götherström, 018-471 64 83, e-post: anders.gotherstrom@ebc.uu.se Anna Linderholm, +353 (0) 87 24 33 570, e-post: annalinderholm@hotmail.com

Abstinens från fet mat kan ge ångest och sockersug

Häromdagen skrev jag om studien som visade liknande förändringar i hjärnan när råttor fick snabbmat, som man kan se vid kokain- eller heroinanvändande. Nedan följer en kompletterande avhandling!

Pressmeddelande från Uppsala Universitet

Vissa individer blir lättare beroende av god mat än andra. I sin avhandling visar apotekaren Johan Alsiö att de råttor som blev överviktiga av mat med mycket socker och fett fick ett starkt sockersug och ångest när de återgick till sin vanliga kost.
Hjärnans belöningssystem aktiveras av både välsmakande mat och droger som kokain och heroin. Mat rik på socker eller fett skulle därför kunna ge upphov till beteenden som liknar drogberoende. Ett exempel är ökat sockersug när man försöker avstå från söt mat. Sådana beteenden skulle kunna förklara varför det är så svårt att i längden hålla sig till striktare dieter i samband med bantning. En nyligen publicerad amerikansk studie visar på liknande resultat.

I sin avhandling har Johan Alsiö tillsammans med kollegor studerat råttor som haft långvarig tillgång till foder rikt på socker och fett, för att simulera den moderna människans ständiga tillgång på välsmakande fet och söt mat. Många men inte alla råttor blir feta på en sådan diet. Vissa råttor är alltså särskilt känsliga för att utveckla fetma. Detta motsvarar situationen i människa, där somliga har lättare att gå upp i vikt än andra.

- När den feta dieten ersattes med råttornas vanliga foder ökade begäret efter socker hos de överviktiga råttorna, men inte hos de normalviktiga. Detta sockersug var så starkt att de överviktiga djuren mer eller mindre avstod från den vanliga maten i upp emot tre veckor, säger Johan Alsiö.

Hans forskning visar också att de överviktiga djuren hade tecken på ökad ångest under denna period. Dessa beteendeförändringar är karakteristiska för abstinenssymtom vid drogberoende: ökat sug efter drogen, ångest, och minskat intresse för andra njutningar.

Resultaten visar att vissa individer är särskilt känsliga för att utveckla beroendeliknande beteenden gentemot välsmakande mat. Risken för att utveckla dessa beteenden kan påverkas av ärftliga faktorer som styr belöningssystemets funktion.

- Vi identifierade molekylära avvikelser i belöningssystemet i hjärnan på de överviktiga råttorna. Liknande skillnader mellan överviktiga och normalviktiga individer har tidigare påvisats i människa, säger Johan Alsiö.

Sammanfattningsvis visar resultaten att somliga individer löper större risk än andra att utveckla ett beroendeliknande tillstånd och viktuppgång i en miljö med fri tillgång till fet och söt mat.

I en amerikansk studie som nyligen publicerades i tidskriften Nature Neuroscience har forskare noterat att råttor som fick äta mängder av fet och sockerrik mat snabbt fick förändringar i hjärnan. Deras belöningssystem trubbades av och råttorna krävde mer och mer stimulering för att uppleva samma njutning.

- Våra olika studier kompletterar varandra. Vi har tittat närmare på råttornas beteende, deras ångest och motivation att jobba för att få tag på socker. De molekylära förändringar som vi sett i våra försök bekräftas och nyanseras i den amerikanska studien, säger Johan Alsiö.

Avhandlingen försvaras den 10 april vid Uppsala universitet.

För mer information kontakta Johan Alsiö tel: 070-363 07 71, e-post: johan.alsio@neuro.uu.se

måndag 29 mars 2010

H&M och Chanel Iman

H&M har blivit fällda för att ha använt en för smal modell i sin reklam. Håcan Andersson på H&M bemöter kritiken om att de borde ha en BMI-gräns på sina modeller med att "BMI är i sig inte alltid ett tillförlitligt mått". Har vi hört det förut? Och visst är det så. En vältränad person kan ha ett mycket högre BMI än en otränad utan att för de skull vara ohälsosam, snarare tvärtom. Och BMI är inte ett speciellt bra mått på individnivå. Men att ta till argumentet i det här fallet? Nä, det är lågt, tycker jag. Och verkligen inte relevant i detta fall. Allvarligt talat, många modeller har ett BMI runt 15. Att sätta en BMI-gräns på 17,5, vilket är gränsen för anorexi, eller VARFÖR INTE på 18,5 vilket alltså är gränser för normalvikt, skulle knappast göra att reklamerna svämmades över av personer som är ohälsosamt överviktiga - men det kanske skulle kunna bidra till att en eller två tjejer slapp få en idealbild som är omöjlig att leva upp till och samtidigt vara frisk? En person med ett BMI på 18,5 kommer, oavsett om den har en hög fett% inte att vara särskilt stor.

Skräpmat beroendeframkallande på samma sätt som heroin?

Idag skriver Netdoktor om en studie som publicerats i Nature Neuroscience, gjord av forskare vid The Scripps Research Institute.

Studien är gjord på råttor, som serverades skräpmat. Råttorna utvecklade fetma, och samtidigt förändrades den biokemiska balansen i hjärnans belöningssystem. De utvecklade snabbt ett tvångsmässigt ätbeteende och åt stora mängder av maten - samtidigt som belöningssystemet i hjärnan blev allt mer okänsligt. Förändringen i de matmissbrukande råttornas kemiska balans visade sig se likadan ut som hos råttor som fått kokain eller heroin. När forskarna sedan tog bort skräpmaten från råttorna och gav dem näringsriktig mat så matvägrade de istället. Råttorna valde också att äta av skräpmaten även om de fick stötar samtidigt - suget efter maten var alltså så starkt att de struntade i obehaget.

Skrämmande, eller hur?


onsdag 24 mars 2010

Är dagens mat näringsfattig?

Det påstår iallafall Life-butiken i sin kampanj ”Vart tog näringen vägen?”. Livsmedelsverket tycker dock att kampanjen är grovt vilseledande och har gjort en anmälan. Kampanjens huvudbudskap är att man inte kan lita på att det finns tillräckligt med näring i vanlig mat och att konsumenten själv måste ta ansvar för sin hälsa genom att äta kosttillskott. Livsmedelsverket anser att det vetenskapliga underlag som kampanjen hänvisar till är bristfälligt och använder vilseledande siffror, och främst syftar till att skrämma konsumenten (ett välkänt försäljningsargument för den som är lite intresserad av marknadsföring - man säljer lättast saker med "fear and greed").

Livsmedelsverket lyfter även fram att problemet inte är huruvida näringsinnehållet i vanlig mat är mindre än förr - utan att många äter för mycket av livsmedel som glass, läsk, kakor och godis, som innehåller mycket energi och lite näringsämnen.

Men innehåller dagens mat mindre näring?

Svaret är att man inte riktigt vet. Livsmedelsverkets rapport från 2008 visar att det är svårt att bedöma om det skett reella förändringar i näringsinnehåll över tiden, vilket beror dels på bristfällig
dokumentation om de livsmedel som undersökts och de analyser som gjorts, dels på att det inte går att utesluta andra orsaker till förändrade halter.

Rapporten konstaterar att:

• Exempel på reella skillnader i näringsinnehåll är variation beroende på sort, mognadsgrad vid provtagning, odlingssätt, klimat, lagring och hantering.
• Artefakter som påverkar publicerade värden, men inte det faktiska näringsinnehållet, är till exempel analysmetoder, beräkningar och definition av komponent, exempelvis ett specifikt vitamin.
Vid jämförelser är det viktigt att jämföra halter uttryckt per torrvikt så att skillnaden inte beror på olika vattenhalt. Om det sker reella förändringar är det också viktigt att bedöma näringsmässig betydelse, det vill säga avgöra om förändringarna påtagligt påverkar intaget av näringsämnet i befolkningen.

Livsmedelsverkets rapport, för den som vill läsa mer.

onsdag 3 mars 2010

Vegankost


Är du, liksom jag, nyfiken på vegankost? Kolla in denna sida: http://21daykickstart.org/! Massor av recept, tre veckors planering, shoppinglistor och så vidare. Kul!

Vegankost är intressant ur många perspektiv, tycker jag, inte minst för att kosten har så mycket mindre miljöpåverkan än köttbaserade dieter - ett faktum som allt som oftast glöms bort i dagens debatt om mättade fetter, Atkins och LCHF. Frukt och grönt innehåller oerhört mycket fibrer, antioxidanter och fytonutrienter, som vi fortfarande vet väldigt lite om - men hittills har, vad jag vet, ingen studie visat på nåra nackdelar med att äta mycket frukt och grönt, medan andra forskningsområden kommer med motstridiga studier titt som tätt.

måndag 1 mars 2010

Endast åtta...

...av 416 hälsopåståenden godkända

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har utvärderat och bedömt 416 hälsopåståenden som förekommer på olika livsmedel. Myndigheten anser att det bara finns vetenskapligt stöd för åtta av dem. De som klarade sig:

  • Vitamin D kan ge effekter som kan kopplas till immunsystemet
  • Kalium bidrar till normal funktion för muskler och nerver och till ett normalt blodtryck
  • Fibern guargummi bidrar till normala kolesterolvärden
  • Jetlag kan upplevas lättare om man äter melatonin den första natten efter resan och några dagar därefter
  • Måltidsersättning som innehåller mindre än 250 kcal/portion kan bidra till att minska vikten och därefter behålla vikten (regleras i LIVSFS 1997:30 Livsmedel för viktminskning)

Det är minst sagt en djungel vad man får och inte får säga i marknadsföringen av livsmedel. Många företag väljer ju också att formulera sig på ett sätt som inte strider mot lagen, men som ändå inte är etiskt eller moraliskt försvarbart alla gånger, som att till exempel kalla saker för hemlagat. Inte förbjudet, men heller inte riktigt ärligt, kan man tycka.

måndag 15 februari 2010

Konstiga samband...

...idag rapporterar Dagens Medicin om en engelsk studie, som har visat att barn som tillbringar mycket tid hos far- och morföräldrar löper ökad risk att bli överviktiga: http://www.dagensmedicin.se//nyheter/2010/02/15/barn-blir-feta-hos-mormor-/index.xml
Varför, kan man fråga sig? Det skulle kunna ha med att göra att det är lättare att skämma bort sina barnbarn!

torsdag 11 februari 2010

Den stora matdagen

Har precis kommit tillbaka till kontoret efter en lunch på Den stora matdagen, ett event anordnat av Hill & Knowlton där företag får visa upp sig samtidigt som journalister, bloggare med flera får lyssna på föreläsningar om kommande trender i livsmedelsbranchen.

Jag lyssnade på föreläsningen "Framtidens trender inom konsumentbeteenden, detaljhandel och livsmedel" från bas - där man pratade om den nya konsumenten som är kunnig, kritisk och aktiv.Vi lyssnar mer på kollegor och vänner än på auktoriteter, och vill gärna välja själva. De visade också på nya sidor, bland annat Yelp där konsumenter recenserar restauranger och dylikt, och du får det rakt ner i din telefon. Finns dock inte i Sverige (än!).

Det pratades även kort om livsmedelstillsatser, och jag önskar att jag hade kunnat stanna och lyssna på eftermiddagens föreläsning om innehållet i våra livsmedel - en diskussion som vi verkligen inte har hört slutet på än!

Lunchen stod Svenska Kocklandslaget för, och den var god, om än något kladdig! Ett stort tack till Tastecasting Sverige för inbjudan.

tisdag 9 februari 2010

Köttlim?

Det här är väl inte så trevligt? Eller?
http://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-rostade-ja-till-kottklister-1.1042136

Ännu en symbol

Såhär ser den ut, EU:s nya symbol för ekologiska livsmedel:

Tanken är att denna symbol ska finnas på alla förpackade ekologiska livsmedel från EU från och med 1 juli i år. Ekologiskt framställda livsmedel får även märkas med andra privata, regionala eller nationella ekologiska symboler, men EU-märkningen är obligatorisk.

fredag 5 februari 2010

Generna påverkar dina framgångar i joggingspåret

2010-02-05
Pressmeddelande från
Karolinska Institutet

Ett internationellt forskarlag har hittat en förklaring till varför vissa människor tycks vara mer mottagliga för regelbunden konditionsträning än andra – vilket i sin tur ökar chanserna för ett långt och hälsosamt liv. Orsaken till försprånget finns i arvsmassan, där forskarna har kunnat peka ut elva genvarianter som särskilt viktiga för förmågan att öka kroppens syreintag maximalt.
Resultaten, som presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Physiology, kan få betydelse när det gäller de rekommendationer som ges inom hälso- och sjukvården för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och fetma.

— En möjlig framtid är att individanpassa ordinationen av fysisk aktivitet för optimala hälsoeffekter. För vissa kanske det passar bättre att styrketräna medan andra kan tillgodogöra sig uthållighetsträning, säger docent Carl Johan Sundberg vid Karolinska Institutet, som ansvarat för en av de tre delstudier som ingår i den nu publicerade artikeln.

Utgångspunkten för forskarnas arbete är den sedan tidigare välkända kopplingen mellan god hälsa och förmågan att ta upp och använda syre i samband med maximal fysisk ansträngning, alltså det som i dagligt tal kallas kondition. Ju mer blod hjärtat orkar pumpa runt, desto mer syre når ut till musklerna och desto lägre är risken för sjukdom och förtida död. Det är bland annat därför som hälsoexperterna rekommenderar raska promenader, löpning, simning, cykling och liknande fysiska aktiviteter. Ett problem har dock varit att alla inte tycks ha samma förmåga att tillgodogöra sig timmarna i joggingspåret eller simbassängen. Detta ville forskarna titta närmare på.

Forskarna jämförde resultaten från tre träningsstudier, två utförda i Europa och en amerikansk. De totalt 514 deltagarna i dessa studier genomgick olika övervakade program för uthållighetsträning på cykel under 6 till 20 veckor för att förbättra sin kondition. Den genomsnittliga förbättringen i alla grupper var cirka 15 procent. Men samtidigt visade det sig att var femte deltagare bara ökade sin maximala syreupptagningsförmåga med fem procent eller mindre. Dessa personer uppvisade sålunda en obenägenhet att svara på en viss form av uthållighetsträning.

Forskarna tog muskelprover både före och efter träningsperioden. Genom en avancerad analysmetod kunde forskarna påvisa att det fanns ett starkt samband mellan aktiviteten hos ett trettiotal gener och benägenheten hos en person att svara på konditionsträning. Dessutom visade sig 11 genvarianter (SNP) sammanfalla med förmågan att tillgodogöra sig konditionsträning eller ej.

– Vi kan nu ta ett biologiskt prov och tala om huruvida en person är benägen att öka sin maximala syreupptagningsförmåga genom konditionsträning. Den möjligheten skulle kunna hjälpa läkare att förebygga och behandla exempelvis hjärt- kärlsjukdomar genom en mer individuellt anpassad rådgivning baserad på genetisk kunskap om den enskilda patienten, säger professor James Timmons vid Royal Veterinary College i London som ledde studien tillsammans med professor Claude Bouchard, Pennington Biomedical Research Center i Louisiana.

I forskningssamarbetet har tiotalet universitet och forskningsinstitut från USA, Storbritannien, Danmark, Kanada och Sverige deltagit, däribland forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Publikation: “Using molecular classification to predict gains in maximal aerobic capacity following endurance exercise training in humans”, James A. Timmons, Steen Knudsen, Tuomo Rankinen, Lauren G Koch, Mark Sarzynski,Thomas Jensen, Pernille Keller, Camilla Scheele, Niels BJ Vollaard, Søren Nielsen, Thorbjörn Åkerström, Ormond A MacDougald, Eva Jansson, Mark A Tarnopolsky, Luc J.C. van Loon, Paul L Greenhaff, Bente K Pedersen, Carl Johan Sundberg, Claes Wahlestedt, Steven L Britton & Claude Bouchard, Journal of Applied Physiology, online 4 feb 2010.

För ytterligare frågor, kontakta:
Docent Carl Johan Sundberg
Institutionen för fysiologi och farmakologi
Tel: +46(0)852486886
Mob: +46 (0)705176886
E-post: carl.j.sundberg@ki.se

onsdag 3 februari 2010

Folsyra!

Saxat från Livsmedelsverket:

"Livsmedelsverket har tagit fram en ny webbplats, www.folsyra.info , med information om behovet av kosttillskott i form av folsyra för kvinnor som kan tänkas bli gravida. En färsk opinionsundersökning, beställd av Livsmedelsverket, visar att allmänhetens kunskap om hur viktigt det är att ta folsyra är mycket låg. Hela 86 procent av svenskarna kan inte säga när en kvinna måste börja äta folsyra för att minska risken att få barn med ryggmärgsbråck.

Varje år föds cirka 20 – 25 barn i Sverige med ryggmärgsbråck. Dessutom utförs cirka 80 aborter varje år efter vecka 16 i graviditeten på grund av ryggmärgsbråck på fostret. Det betyder att minst 11 procent av alla aborter efter vecka 16 beror på ryggmärgsbråck. Antalet aborter kan vara ännu större på grund av ett mörkertal i rapporteringen. - Det är mycket allvarligt att kunskapen om folsyra är så låg hos allmänheten. Vi startar därför den nya webbplatsen i syfte att nå kvinnor i barnafödande ålder, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket. Den speciellt framtagna webbsidan gör det lättare för allmänheten att själv söka information. Dessutom kan vårdpersonal hänvisa till webbplatsen och informationen kan spridas via andra webbplatser, bloggar och nätverk på internet. Webbplatsen kompletterar också annan information från Livsmedelsverket som vänder sig till gravida och ammande via broschyrer.

I opinionsundersökningen framkom det att tre av tio svenskar regelbundet tar kosttillskott. Bland kvinnor är motsvarande siffra 36 procent och bara en tredjedel av dessa tar kosttillskott som innehåller folsyra. En stor andel av de kvinnor som tar kosttillskott, 24 procent, anger dock att de inte vet om kosttillskottet faktiskt innehåller folsyra.

Många kvinnor får i dag i sig för lite folsyra. Folsyra är särskilt viktigt tidigt i graviditeten och för att få effekt måste man börja äta det en månad före graviditeten. Eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida, det vill säga även kvinnor som inte planerar en graviditet, att ta tillskott med 400 mikrogram folsyra.

Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, linser, rotfrukter och bär. Om kvinnan har för låga halter av folat i blodet ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret."



fredag 15 januari 2010

Hjälp Haiti!

Sms:a LIV till 72990 så skänker du 50 kr till Läkare Utan Gränser, eller AKUT till 72900 för att skänka 50 kr till Röda Korset. Do it!

torsdag 14 januari 2010

Nytt år - nya löften

Nytt år igen. Gymmen är fulla. Många som vill förändra sina liv. Runt om i bloggvärlden kan man läsa om olika nyårslöften, eller, som den nuvarande trenden, årets mål.

Hur ser ditt kommande år ut? Behöver du hjälp, eller stöd, att förändra ditt ätande? Titta gärna in på Svea Nutrition - jag hjälper dig gärna med ett kostupplägg med fokus på att det skall passa dig och ditt liv - oavsett om du är idrottare, behöver tappa ett par kilo eller har lidit av en ätstörning och inte riktigt hittar rätt.

Ta hand om er!